Alles is geestelijk (een culturele les)

Als je al een tijd in een andere cultuur leeft, worden veel ongewone dingen heel gewoon. Van de week kwam ik het volgende tegen:

Het viel mij niet eens op, maar een vriend vertelde mij dat op deze cassettetape (zie de dunne sliert bij het paaltje) vloeken zijn uitgesproken. Waarschijnlijk heeft iemand onlangs, of zelfs langere tijd geleden, een auto- of motorongeluk gehad door dit paaltje. De betrokkene heeft een cassette met vloeken uit elkaar getrokken en de tape op de plek van het ongeval gedrapeerd, om zo het voorwerp – in dit geval het paaltje – te vervloeken.

Boeddhisten geloven dat alles geestelijk is, en dat maakt dat er veel angst in hun leven is. Ik zeg vaak: Cambodja en Nederland (en vele andere westerse landen) zijn als twee uitersten. Want Cambodjanen gaan heel ver in hun geloof dat alles geestelijk is, terwijl veel mensen in Nederland hun geloof neergelegd hebben en dit leven leven, alsof het hun enige leven is…

Liefs vanuit een zinderend heet Cambodja (vandaag 40°).

Aline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *