Als je geen geld hebt, is het over, dan sterf je op straat…

De afgelopen weken heb ik goed kunnen benutten. Ik heb de meeste vrienden in Phnom Penh kunnen bezoeken en heb ik mooie gesprekken mogen voeren. Toen ik  bij mijn buurmeisje was blijven logeren, vroeg ze mij: “waarom ben jij altijd zo aardig? Is dat omdat Jezus in jouw hart woont?” 

Afgelopen week had ik ook zo’n mooi gesprek met een buurman van mij. Hij vertelde mij over de manier waarop hij is opgegroeid: zijn ouders hadden niets, ze stimuleerden hem altijd om hard te leren en nooit op te geven. 

“Mensen in Cambodja zijn gewillig hun ziel te verkopen voor geld”, vertelde hij. “In westerse landen, kunnen mensen vaak nog terugvallen op de overheid, zij zullen je op zijn minst een klein beetje helpen. In Cambodja kunnen mensen niet terugvallen op de overheid. Als je geen geld hebt, is het over, dan sterf je op straat…”

Arme mensen zijn geboren in moeiten en denken daarom dat zij ook zullen moeten blijven leven in moeiten. Ze denken niet gemakkelijk ‘buiten hun box’.  

“Ik heb goede normen ontwikkeld” vertelde hij verder. “Eén daarvan is niet praten over geld waar mijn dochter bij is, omdat dat bij de overlevingsstand hoort.” 

Mijn buurman vervolgt: “Ik geloof dat ‘iets’ alles heeft geschapen, net zoals jij een Christen bent die gelooft dat God alles heeft geschapen.” 

Hij vertelde dat hij alles behalve perfect is, dat hij zoveel fouten maakt en dat hij dagelijks probeert het beter te doen. “Iedereen maakt fouten” zei ik, “en het is goed om te blijven leren en groeien en vergeving voor je fouten te vragen en te ontvangen. Waarom ik zoveel van Jezus houd, is omdat Hij mij mijn zonden vergeeft en mij iedere keer weer een nieuwe kans geeft. Zelfs wanneer ik het volledig heb verpest.”

De man grinnikte en zei: “kijk, dat is wat ik bedoel met de vrede die jullie Christenen hebben. Jij gelooft dat je door God gerechtvaardigd bent, terwijl wij als boeddhisten geloven dat we zelf rechtvaardigheid moeten verdienen.”

Hierna begon hij over voetbal in Nederland te praten. Hij had even genoeg om over na te denken, dacht ik zo.

Het was zo’n mooi en open gesprek, en ik bid dat deze man en zijn gezin Jezus zullen vinden. Bid je mee? 

Liefs Aline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *