Ben je al getrouwd?

Hallo beste betrokkene, een hartelijke groet vanuit Cambodja!

Vandaag een blog over trouwen in Cambodja. Want de vraag: ‘Ben je al getrouwd’ wordt mij regelmatig gesteld. Dat ik 34 jaar ben en nog (steeds) geen man heb, is namelijk niet gewoon in de Cambodjaanse cultuur. De meeste Cambodjaanse stellen in de stad trouwen als ze begin twintig zijn. Op het platte land trouwen stellen vaak jonger – sommigen zelfs rond hun vijftiende jaar.

Een tijdje geleden sprak ik een vriendin die in tranen was, want haar zusje had haar verteld dat zij 2 dagen later zou gaan trouwen. ‘Hoe oud is ze’ vroeg ik mijn vriendin? ‘15 jaar’ antwoordde mijn vriendin. Het huwelijk was zo snel geregeld dat mijn vriendin niet eens de kans had om het feest bij te wonen. De eerste reactie van mijn vriendin was: ‘ze weet nog niet eens goed hoe ze alle Cambodjaanse gerechten moet bereiden!’

Officieel mag in Cambodja getrouwd worden vanaf 18 jaar, maar vanaf 16 jaar kunnen kinderen trouwen met de toestemming van wederzijdse ouders. Bijna 1 op de 5 meiden van tussen de 20 en 24 jaar oud trouwden voor hun achttiende. Om te trouwen hoef je elkaar niet langer dan een paar dagen te kennen en alles wat nodig is, is de goedkeuring van de ouders.

Ik ken ook een aantal Cambodjaanse echtparen waarvan de man niet slechts 1 vrouw heeft, maar soms 2 of zelfs 3 vrouwen. Het wordt door veel vrouwen geaccepteerd dat hun man niet altijd thuis is, maar regelmatig weg is om ook zijn andere vrouw(en) en kinderen (in andere provincies) te bezoeken. Omdat de vrouwen gedeeltelijk financieel afhankelijk zijn van hun man, hebben zij weinig te zeggen en beschouwen zij zichzelf gelukkig met een man die geld geeft. Wat een verschil met onze (Nederlandse) geëmancipeerde samenleving!

Liefs,

Aline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *