Pchum Ben

Dit jaar werd ik door mijn vroegere buren uitgenodigd om mee te gaan naar de geboorteprovincie van de moeder, om daar Pchum Ben te vieren. In een eerdere blog schreef ik al eens over dit feest. Pchum betekent: ‘samenkomen’ en Ben betekent: ‘een bal eten’. Het feest onderwijst jongeren hoe belangrijk het is om respect te hebben voor hun familieleden.

Voorgaande jaren ervoer ik sterke geestelijke strijd tijdens dit feest, waar de doden worden vereerd en hen voedsel wordt gegeven. Maar dit jaar was het anders. Er werd veel voor mij gebeden en ik ervoer God zo dichtbij.

Ik had zo’n fijne klik met de hele familie: opa en oma, zwagers, broers en (schoon)zussen. We gingen samen naar de tempel toe, waar aan de monniken en ouderen eten en offers gegeven werd. We maakten thuis heerlijk eten klaar, waaronder gebakken kikkers, gekookte slakken en rollen kleefrijst. We zwommen in de sloot tussen de rijstvelden en hadden veel plezier samen.

Op de foto’s zie je dat er veel witte kleren worden gedragen. In Cambodja is wit de kleur die gedragen wordt als teken van rouw.

Toen we thuiskwamen werd ik direct uitgenodigd om binnenkort weer met de familie op stap te gaan. Ik bid dagelijks voor deze familie. Bid je mee?