“Op slot”

Hallo beste lezer, 

Fijn dat dit blog je heeft bereikt. Hiermee even een covid19 update en gebedsverzoek. Met mij persoonlijk gaat het goed, maar helaas is er veel veranderd in Cambodja aangaande covid19. Zoals je misschien wel weet, was Cambodja tot begin maart van dit jaar zo goed als vrij van het covid19 virus, dat was geweldig maar ging ten koste van heel veel mensen die hun werk in onder andere de toeristen, kleding, horecabrache niet meer konden uitvoeren. 

Nu kwam er eind februari in het nieuws dat er 4 Chinezen waren die, nadat zij naar Cambodja zijn gevlogen, de beveiligers van hun quarantaine hotel hebben omgekocht en vervolgens -corona drager zijnde- naar verschillende plaatsen in Cambodja zijn gereisd. De cijfers stegen vervolgens en sinds vorige week donderdag is Phnom Penh in lockdown. Er gaan natuurlijk genoeg speculaties rond over dit voorval maar Cambodjanen weten dat zij er niet in het openbaar hun mening over kunnen geven omdat dit hen mogelijk in moeilijkheden zal brengen. 

de eerste dag in lockdown verliep behoorlijk chaotisch en zonder anderhalve meter afstand…

Een lockdown in Phnom Penh betekent voor heel veel mensen dat zij geen eten meer hebben, omdat ze voorheen dagelijks genoeg voedsel voor 1 dag konden kopen. Verkopers is gevraagd hun prijzen niet te verhogen omdat mensen, zeker nu, geen geld hebben om voedsel te kopen. Huiseigenaren van huur woningen in arme gebieden en sloppenwijken is gevraagd de huur te verlagen en de overheid is begonnen met het verkopen van rijst, noedels, water,  ingeblikte vis, vis saus en sojasaus in de gebieden die in lockdown zijn, de vraag is waar arme bewoners van deze gebieden het geld vandaan moeten halen om het voedsel te kopen nu zij hun werk niet meer kunnen doen. Bovendien, op de langere termijn zullen deze mensen ook ander voedsel als groenten nodig hebben. Er zijn ook veel mensen nog niet bereikt met deze voedselhulp. Ik ben betrokken bij een groep van internationale mensen die probeert om deze onbereikte mensen voedsel te brengen. Waarschijnlijk zal het nog wel even duren voordat dat kan maar wat we nu alvast kunnen ophalen, kunnen we straks, wanneer de overheid zich terugtrekt en hulporganisaties na de lockdown weer toegestaan zijn hun werk te doen, heel erg goed gebruiken! Op dit moment worden mensen die de regels overtreden, en zeker buitenlanders, die automatisch als rijk gezien worden, óf voor honderden dollars beboet of in de gevangenis gezet.

Verschillende hotels zijn ingericht als noodziekenhuizen en sinds afgelopen maand is er een nieuwe wet ingegaan die personen die het virus opzettelijk verspreiden tot 10 jaar lang in de gevangenis kan zetten. 

Willen jullie bidden voor Cambodja en de armere mensen en om wijsheid voor de overheid van Cambodja en de hulporganisaties? Willen jullie ook voor mij bidden om de rust te bewaren en mijn zorgen aan God te blijven geven, keer op keer.

Heel erg bedankt voor jullie betrokkenheid en gebed. 

Liefs, 
Aline