Chinees Nieuwjaar

De afgelopen dagen ervaar ik veel onrust doordat mensen zich klaar maken om Chinees Nieuwjaar te vieren. Het Chinese nieuwjaar wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maande van de Chinese kalender, dit jaar begint dit op vrijdag 12 februari. 
Hoewel ik al eerdere jaren in Cambodja was tijdens deze gebeurtenis, ervaar ik het nu op een andere manier, dit doordat ik nu in een buurt woon waar mensen wonen met genoeg geld om het Chinese nieuwjaar te vieren en  doordat  ik nu veel meer contacten heb die mij uitleg geven.

Chinees nieuwjaar? Maar je woont toch in Cambodja, denk je misschien…  Voorheen dacht ik dat Chinees Nieuwjaar alleen door de groep geïmmigreerde Chinezen gevierd werd maar dit jaar kwam ik erachter dat vele Cambodjanen in Phnom Penh een Chinese bloedlijn hebben. 
Al een aantal dagen zijn de straten bepakt met auto’s en brommers om alle inkopen in huis te halen, offeraltaren, fruit en wierook voor de Chinese goden. Mijn buren hebben van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds muziek aanstaan dat door grote boxen door de buurt klinkt, om de geesten te vereren.

Er is heel veel nepgeld geprint voor de offers die op deze dagen aan de goden zullen worden gebracht. Toen ik mijn oude buren vorige maand bezocht, was ik verrast te zien dat hun interieur veelal blauw was en dat zelfs de rode koelbox van de koffiestand zilver geverfd was. Ik vroeg om uitleg: mijn buurman vertelde dat zijn Chinese kalender hem verteld had dat 2021 een ongeluksjaar voor hem zou worden en dat hij, om de goden tevreden te stellen, zijn geluk kleur voor dit jaar in huis zou moeten halen. Nu weet je dat je Vietnamese buren hebt legde een vriend uit; de Vietnamezen maken hun huizen helemaal schoon voor het nieuwe jaar. Ze doen zelf niets aan het nieuwe jaar. Ze zullen echter enorm overstuur zijn als je ze Vietnamees noemt, aangezien Vietnamezen hier gehaat wordt.

Het verschil tussen het Chinese en het Khmer boeddhisme is heel groot; Khmer maken zich niet echt zorgen over het hiernamaals. Ze maken zich zorgen over geesten die dagelijks met hen rommelen. De dagelijkse offers zijn dus bedoeld om geesten te sussen. Chinezen aanbidden hun voorouders. . . dus hun dagelijkse offergaven zijn aan de voorouders. 

Wilt u bidden om bescherming en openheid bij de mensen met wie ik over dit onderwerp mag praten, dat zij de liefde van Jezus in mij zullen zien?