Omgekeerde wereld: lichten uit!

Iedere keer wanneer ik erop uitga op mijn motor doe ik hetzelfde: ik check of mijn lichten aan of uit staan. Het is namelijk zo dat je hier beboet wordt wanneer je lichten overdag aan staan, wat!? Zie ik je denken.. Ja, inderdaad, er zijn weinig verkeersregels die hier gehanteerd worden, zo mogen kinderen al op jonge leeftijd een brommer onder de 125cc besturen en is een helm alleen overdag verplicht voor de bestuurder van een brommer, ik zie dus dagelijks hele gezinnen op een brommer rijden waarvan alleen de vader een helm op heeft. Ook lijken er geen regels te gelden voor wat, en vooral hoeveel je vervoert. 

Afgelopen zondag werd ik voor het eerst in mijn tijd in Cambodja aangehouden door de politie, ik reed per ongeluk een éénrichtingsstraat in en kwam daar nét iets te laat achter, ik keerde om en reed op 2 politieagenten af… De onderhandelingen begonnen; ze hoefden geen rijbewijs te zien maar wilden wel graag $25,- van mij ontvangen, ik liet mijn portemonnee zien waar $10,- in zat en vertelde dat ik verder niets had en dat ik de volgende dag mijn loon pas zou ontvangen, de man opende zijn bonnen boekje en knikte naar mij de $10,- erin te stoppen. Zogezegd zo gedaan en ik was vrij mijn weg te vervolgen. Toen ik thuiskwam vroeg ik aan de vader van het gezin waarbij ik woon wat een Cambodjaan voor deze overtreding betaald? $5,- was zijn antwoord, ach ja, een beetje profiteren van die blanken die schijnbaar genoeg geld hebben voor een ticket en dus (in hun ogen) stinkend rijk zijn kan ik ze ook niet kwalijk nemen…