Omgekeerde wereld

Verkeersregels in Cambodja

In de afgelopen jaren heb ik in totaal anderhalf jaar in Cambodja gewoond, toen ik hier voor het eerst kwam, verbaasde ik mij dagelijks over het verkeer, het is een (georganiseerd) zooitje! Maar doordat het nu niet meer dan normaal is voor mij, zijn veel uitzonderlijke dingen en gebruiken ook normaal geworden voor mij..

Dit jaar echter, is de eerste keer dat ik een moto bestuur… Sinds mijn aankomst in Cambodja was er iets waar ik even aan heb moeten wennen… Dat is namelijk te letten op mijn lichten wanneer ik op pad ga op mijn moto… In tegenstelling tot de regelgeving in NL, is het hier namelijk verboden om overdag je lichten aan te hebben.. Zeker in deze tijden van crisis, is de politie extra alert en krijg je als je staande gehouden wordt sowieso, zonder waarschuwing, een boete. Die boete verschilt per persoon, een Cambodjaan betaalt vaak niet meer dan omgerekend €2,50, voor een westerling echter, is dat bedrag ineens 10 keer hoger…! Één keer ben ik vergeten mijn lichten overdag uit te doen, op straat kwam iemand mij van de andere kant tegemoet die seinde met zijn lichten, pfoe! Gelukkig maar! $2,50 is nog te overzien maar $25,- of hoger (afhankelijk van de dienstdoende agent zijn humeur) zou ik wel van balen…